مسجد بهترین مکان همدلی/ تفریحات شبانه خانواده ها از مسجد آغاز شود

تاریخ انتشار:
یک کارشناس در حوزه دین با اشاره به اینکه باید برای تفریحات خانوادگی در مساجد برنامه داشته باشیم، گفت: تشویق کودکان در خانواده باید براساس میزان حضور آن ها در مسجد تعریف شود تا مسجد تنها به مکانی برای رفع کسالت کهنسالان تبدیل نشود.
کفیل

به گزارش بلاغ به نقل از شبستان، خردسالان، نوجوانان و جوانان سرمایه های هر مملکت به حساب می آیند، آینده و بقای حکومت و ادیان به دست نوجوانان و جوانان جامعه خواهد بود و این امری است اجتناب ناپذیر، به همین دلیل جامعه ای می تواند به سمت موفقیت پیش برود که برای تربیت و پرورش نوجوانان و جوانان خود برنامه های جدید و کارآمدی داشته باشد.

مسجد به عنوان بهترین پایگاه انتقال مفاهیم بلند دینی و سازماندهی گروه های مذهبی شناخته شده است و آنچه تاریخ به ما نشان می دهد، این است که پیامبر عظیم الشأن اسلام(صلی الله علیه و آله) تبلیغ اسلام را از مسجد آغاز نمودند و زمان ورود به مدینه اولین کاری که توسط ایشان انجام شد بنای مسجد برای عبادت، سخنرانی، انتقال مبانی دین، تجمع مسلمین، مرکز تصمیم گیری، قضاوت، مسکن فقرا، محل ارتباط با رسول خدا، مکان تنظیم نقشه جنگ، محل ملاقات با غیر مسلمانان و ... بود و این نکته خود اهمیت جایگاه مسجد در دین اسلام را می رساند. به منظور بررسی نقش خانواده ها برای حضور پر رنگ تر فرزندانشان در مساجد با حجت الاسلام محمد صادق کفیل، رئیس مرکز تخصصی نماز و کارشناس در حوزه دین، گفتگویی ترتیب دادیم که مشروح آن از نظرتان می گذرد.

- خانواده ها چگونه باید بستر حضور فرزندانشان در مسجد را فراهم کنند؟

 بهترین زمان تربیتی برای فرزندان در اختیار خانواده ها است. زمان شکل گیری و شخصیت فرزند در هفت سال اول زندگی است و بهترین مدل تربیتی هم محبت است که در اختیار خانواده ها است. خانه به عنوان کانون تربیت فرزند در تقویت، رشد و تغییر رفتار فرزند نقش تاثیرگذاری دارد. پدر و مادر علاوه بر اینکه نیاز جسمی فرزند را تامین می کند در تامین نیاز های روحی آن ها هم نقش تاثیرگذاری دارند.

 یکی از محوری ترین پاسخ دهنده ها به نیاز های روحی انسان ها، خانه های خدا هستند زیرا که بعد از خانواده، مساجد بستر آرامش، جایگاه امنیت، پیشرفت، رشد و تغییر هستند. کودکانی که در مسجد رشد یافته اند، زمینه های رشدشان بهتر فراهم شده است زیرا از دوران کودکی و نوجوانی در فضای مسجد با هم بودن و مشارکت بزرگتر ها را دیدند.

 در روایات آمده است کسی که به مسجد رفت و آمد دارد هشت فایده به آن می رسد و این اثرات رفت و آمد در مسجد است. اگر ما برای فرزندانمان زحمتی می کشیم و تلاش داریم تا در او تعلیم و تربیت دینی ایجاد کنیم و بین خانه خدا و فرزندمان پیوند برقرار کنیم، همه این ها برای رشد و ارتقای معنویت آن ها است.

 همچنین در روایات آمده است کسی که به مسجد وارد می شود، زوارالله است و خداوند به او خوش آمد می گوید و خدمت می کند. در واقع کسی که لیاقت پیدا می کند به مسجد برود، خوش آمدگوی او خدا است. در نظام خانواده پدر و مادر باید فرزندان را به گونه ای تربیت کنند و با کسانی دوست شوند که اهل مسجد باشند تا از این طریق فرزندان ما هم اهل مسجد شوند.

-معمولا خانواده ها در ایام هفته برای تفریح، پارک و سینما رفتن برنامه ریزی دارند چه کنیم که برای حضور در مسجد هم برنامه ریزی داشته باشند؟

 تفریح و خلوت فرزند باید با مسجد پر شود و نشاط فرزند باید با مسجد تعریف شود. زیرا که مسجد جواب گوی همه نیاز های جامعه است. مدیران فرهنگی باید تمام بسترسازی هایشان به گونه ای باشد، مسجد را به گونه ای تعریف کنند و قابلیت های مسجد را به گونه ای بیان کنند که همه بدانند که مسجد پاسخگوی همه نیاز های آن ها است.

یکی از اقدامات خوبی که اهل خانه می توانند انجام دهند این است حداقل یک شب همه اهل خانه به اتفاق هم به مسجد بروند و تفریحات شبانه خانواده ها از مسجد باید آغاز شود. اگر لازم است، تفریحات خانوادگی، پارک خانوادگی و سینمای خانوادگی داشته باشیم باید مسجد خانوادگی هم داشته باشیم و اهل خانه با هم به مسجد بروند و هدیه دادن ها و تشویق های خانواده ها براساس خانه خدا تعریف شود و مسجد تنها مکانی برای رفع کسالت پیرمردان نباشد زیرا که مسجد، تنها خانه بزرگسالان نیست بلکه مسجد مکانی است که قابلیت و ظرفیت پاسخگوی نیاز های همه نوجوانان و جوانان را دارد، اما این نیازمند بسترسازی است.

پدر و مادر باید فرزندان را به مسجد جذب کنند و اهل مسجد کنند. از طرفی مهم ترین فعالیت کانون های مساجد باید برنامه ریزی برای جذب کودکان و نوجوانان به مسجد باشد. به کانونی، کانون موفق و فعال می گویند که در جذب نوجوان و جوان به مسجد فعال تر و موفق تر باشد. کانونی در کشور برتر است که تعداد بیشتری را جذب کند و برای تعداد بیشتری برنامه ریزی داشته باشد. امام جماعت موفق به امام جماعتی نمی گویند که تنها به دنبال شلوغی مسجدش باشد، بلکه موقعی موفق است که اکثریت مسجدش نوجوان و جوان باشد و صف مامومین از نوجوان و جوان پر باشد اگر امام جماعت نتواند اهل مسجد را به مسجد جذب کند، موفقیت و پویایی اش کم بوده است.

به اعتقاد من امام پیشوای جماعت است از این رو وقتی وارد مسجد می شود تا زمانی که خارج می شود و یا در زمانی که در مسجد است، باید مسجد را پایگاه و پاتوق جوانان کنند وحضور پر نشاط همگان را درمسجد فراهم کند.

-امسال از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال دولت و ملت، همدلی وهم زبانی نامگذاری شده است، مسجد در تحقق شعار سال و منویات مورد تاکید مقام معظم رهبری چقدر تأثیرگذار است؟

 بهترین جایگاه برای همدلی و همزبانی مسجد است. خداوند در قرآن کریم می فرماید: "واعتصموا به حبل الله جمیعا". اگر می گوید همگی به سمت خدا حرکت کنید و اختلاف با هم نداشته باشید  به این جهت است که خداوند پایگاهی را برای وحدت تعریف کرده است و پایگاه وحدت مسجد است. پایگاه همدلی مسجد است در مسجد هم پیر، جوان، زن و مرد همه در کنار هم در صفوف منظم قرار می گیرند و در کنار هم خدا را صدا می زنند. اگر می خواهیم، شعار رهبری محقق شود و همدلی و هم زبانی میان مردم و مسئولان ایجاد شود. مسجد باید پاتوق مدیران ما شود عمل کردن به شعار رهبری این است که همه در کنار هم در مسجد حضور یابند و دولت با مردم هم زبان و همدل شود و پیگیر مشکلات مردم باشد.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.